Sosiale medier, samfunnsutviklinger og konsekvensen, hvem har egentlig skylden?

0 0
Read Time:6 Minute, 7 Second

Utviklingen av internett og sosiale medier, har det en påvirkning på samfunnsutviklingen?

Det er i dag 123 år siden den første mobile telefonen ble funnet opp, av den amerikanske bonden Nathan Stubblefield. Denne varp langt nær lik de mobiltelefonene vi idag går rundt med til alle døgnets tider. Mobiltelefonen har utviklet seg noe enormt siden den gang. Den har utviklet seg fra en maskin man muntlig kommuniserer, til noe man kan fysisk kommunisere med. Dette i samband med utviklingen av internettet har sprengt mulighetene for hva man kan gjøre fra en rektangulær liten maskin.

tatt fra; https://www.ntfe.no/journal/2016/3/c-1/Når_kroppsfokus_blir_patologisk:_Sosiale_medier,_fitness_og_spiseforstyrret_atferd

I dag finnes det over 250 000 applikasjoner (apper) som offisielt er tilgjengelig i app store, i følge https://no.wikipedia.org/wiki/App_Store. dette er en stor spekter av apper som er tilgjengelig for deg etter et raskt trykk på “installer” knappen inne i app store. tilgjengeligheten her for de aller fleste er tilnærmet å ta det forgitt. Med så mange muliguheter, er de mest populære appene, også definert som digitale plattformer, som de som påvirker oss mest.De mest populære er applikasjoner er gigantene, Facebook, Instagram, Messenger, Snapchat.

Det mange tar forgitt når vi scroller gjennom de digitale plattformene vi selv har valgt å gjøre oss eksponert for, er hvor mye informasjon vi tar innover oss.

Tenk deg en vanlig dag, der du går gjennom Instagram freden din, her er det mest trolig informasjon om hvor venne dine har hvert, hvilke produkter influensene du liker nå sverger til og hvilke serie som nå er aktuell med din favoritt skuespiller. Når vi velger hvem vi følger å ikke, valget vi også de som påvirker oss i hverdagen, mye mer enn man flest tenker over, tror jeg. Vi har alle hørt om hvilke konsekvenser retusjert reklame kan ha konsekvenser for Spessielt unge i vårt samfunn. Det å se side opp og side ned av perfekte modeller i high end mote og ikke flere som ermer tilnærmet hvordan akkurat du ser ut, kan forstyrre ens egent selvbilde. Vi skal se litt nærmere på akkurat dette lenger ned, for det er ganske mange temaer å touche innom når vi først snakker om konsekvensene av sosiale medier, mer hovedsakelig internettet.

Det har hvert en hel del debatter i kommentaflet, nrk debatten og i den daglige samtalen om hva som er greit å dele på sosiale medier eller ikke. Skal det være en aldersgrense for hvor mye barn kan eksponeres for, eller skal foreldrene få skylden? Hvis ansvaret er på det fulle og hele på foreldrene, hvor mye kan man kontrollere en tenåring? Legger vi skylden der det er lettes. legge den, altså på influencere, eller er de også et produkt av et samfunn med feil? Er det greit å dele bilder av barnet sitt på sosiale medier for det er klar over selv hva som blir delt av dem personlig? hvor mye vekt legger man etikk inn i markedsføring på sosiale medier? spesielt når den er rettet mot målgrupper som unge jenter? Dette er noen av dilemmaene som kommer opp. Vi kan se litt nærmere på ekkokamrere som ett av konsekvensene.

Hva er ekkokammer?

Ekkokammer er informasjon og meninger som blir gjentatt og forsterket innenfor en gruppe, et medium uten en diskusjon med dem som hat andre synspunkter. Dette er en metaforisk som beskriver en situasjon hvor ideer, elinger og informasjon blir forsterket gjennom repetert kommunikasjon innenfor en avgrenset gruppe. I denne avgrensede gruppen vil alle ande fakta som bryter med konsensus, altså den generelle enigheter med resten av gruppen. SLik er det plass til.en ekstremt forsterket tro på meningene og informajsonen som det er enighet med.

Det er mange som stiller seg spørrende ved et slikt samling av mennesker. Når man diskuterer med folk man er enig med, skjer det ingen utvikling? Man kan se på det sånn, at samfunnsutviklinger blir hindret av ekkokammer? så langt man enig, blir ekkoet større og der ligger ingen grunn til å se på hva som kan gjøres bedre, eller endres på. hvor langt kan et forum av likesinnede folk møtes og være enige før det gir utover veksten i samfunnet?

Det er en sannhet i at det er menneskelig å ikke like forandring. Det du er vant til, vil du helst ha slik. kanskje det er noe av denne menneskelig naturen som gjør flukten til ekkokammerne stor? Det er enklest å samle seg med de som har samme verdimessige, religiøse eller politiske ståsteder. Er det slik at vi har skapt en felles kollektivt konfliktskyhet i samfunnet med denne naturen?

Unge under påvirkning.

En stor del av den nyere markedsføringen, innebærer samarbeid med influencere. Influencere er person som tjener penger på å profilere og annonsere produkter eller tjeneste spå sosiale medier. Man kan ofte se på Influencere som en spions leder, som ytrer seg på sosiale medier for å påvirke handlinger og holdinger hos sine følgere.

Dette er en kanal for markedsfører kan kunne benytte ved p nå sine målgrupper. Dette blir også kalt for influencermarkedsføring, her vil en annonsør betaler en influencer for å profilere et produkt, en tjeneste i sosiale medier. Spørsmålene vil da henge rundt om influencerne velger å selge ut et produkt fordi de selv mener det eget godt produkt å investere i, eller om de kun gjer det for sin egen inntekt. Er dette etisk riktig da?

Etikk er læren om moral, læren om hva som er rett og galt og verdiene, holdningene og normene som vektlegger dette. Så hvor går grensen mellom ritkgkt å galt? Vi har hørt mye om hvordan sosiale medier, samt også infuencere og måte de tjener penger på, påvirker oss. En gruppe va mennesker i samfunnet har pekt seg Spessielt ut i dette problemet. I følge SIFO, viser en rekke triks brukes av influencere for å påvirke ungdom. Influencere lever av p selge ett image, en livsstil. de blir til rollemodeller for unge i dag, folk ser opp til og vil følge etter. Når rollemodellen til en 13 år gammel jente, selger og deler en luksuriøs livsstil, vil jenta bli påvirket av å ville ha samme livsstil. Det samme gjelder det å dele retusjerte bilder. Hvis man ikke blir eksponert for neon som ligner på deg, på din kroppsfasong, på ditt utseende, vil da du føle at ditt utseende og din kropp er feil? man kan fort argumentere mot dette ettersom man selv velger hvem man følger å ikke, men hvor lett er det å velge bort det som er populært og som følges av alle andre jentene i klassen? vi mennesker blir ofte sett på som saue flokker, vi følger etter hverandre, vi vil ikke skille oss ut fra de andre i flokken. Kanskje akkurat dette er ekstrem vanskelig for en ung jente som nettopp har begynt å prøve å finne seg selv, oppi alle påvirkningskanalene man blir eksponert for.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous post Instagram, en digital plattform.
Next post BÆREKRAFT + TEKNOLGI = ?